Print

Solhjulet

Solhjulet har etableret et tæt partnerskab med virksomhedens vigtigste leverandør i Uganda og har skabt forståelse for økologisk jordbrug på tværs af kulturforskelle. 

Solhjulet importerer og sælger et bredt sortiment af biodynamiske og økologiske fødevarer fra producenter i hele verden. Virksomheden har 55 medarbejdere i hovedsædet i Bjerringbro. Økologi er fundamentet for Solhjulets virksomhedsfilosofi, og de økologiske certificeringsordninger udgør deres Code of Conduct.

Siden 2003 har Solhjulet samarbejdet med African Organic i Uganda med udgangspunkt i et B2B-program finansieret af Danida.
African Organic's hovedgård ”Kyampisi” har gennem årene været udgangspunktet for Solhjulets Uganda-aktiviteter, hvor der afprøves nye afgrøder og idéer. Der afholdes workshops og undervisning af bønderne fra de 150 tilknyttede gårde, hvoraf en stor del er samlet i mindre grupper eller kooperativer.

Information om samarbejdet med African Organic bruges aktivt i markedsføringen af Solhjulets produkter, og kunderne er meget glade for denne information, som de også kan viderebringe til deres egne kunder.

God kemi banede vejen for samarbejdet 
Havde Solhjulet fra start grebet leverandørarbejdet an ud fra en rationel tankegang, havde virksomheden nok aldrig valgt et land som Uganda. Der er meget langt til havnefaciliteter, og der er ikke nogen tradition for hverken at eksportere eller forarbejde råvarer. Det var derimod den gode kemi mellem African Organic og Solhjulet på et netværksmøde i forbindelse med B2B-programmer, der banede vej for samarbejdet. Solhjulet vidste, at det ville kræve en god dialog at realisere målet om at udvikle nye produkter og dermed skaffe et større og mere prisdygtigt udbud på et uvant kontinent.

Daglig kontakt og mange besøg 
Ét har været at undervise i økologisk jordbrug, noget andet har været at give leverandøren forståelse for den økologiske filosofi. Solhjulet har erfaret, hvor vigtig det er at inddrage alle niveauer af medarbejdere og at være til stede for at kunne følge ordentligt op på undervisningen. Solhjulet har derfor valgt at komme på kortere og flere leverandørbesøg. De mange besøg har ikke mindst været vigtige for at kunne finde frem til hvordan virksomheden kan udnytte den frugt, der ikke kan eksporteres, hvilket bl.a. har ført til et frugt-pulp projekt med Thise Mejeri som aftager. Besøgene er ligeledes vigtige for at kunne agere med respekt for kulturen og naturen og for at sikre et langvarigt og tillidsfuldt samarbejde. Den ugentlige indgang af varer fra Uganda og den daglige kontakt har i kombination med de mange besøg efterhånden mindsket den psykiske afstand mellem Uganda og Danmark. Herudover har Solhjulet arrangeret flere virksomhedsbesøg i Danmark, så ugandiske medarbejdere på forskellige niveauer med egne øjne kan se, hvordan virksomheder i Danmark arbejder med økologiske fødevarer.

Undervisning af bønderne 
Bønderne bliver trænet i økologisk jordbrug og uddannet i håndtering af produkterne, så de kan eksporteres og lever op til de krav der stilles i Europa. Bønderne lærer bl.a. at producere egne økologiske frø for på længere sigt at gøre dem uafhængige af økologiske frø fra Europa.


Solhjulet underviser desuden medarbejderne i forebyggelse af sygdomme, og virksomheden har etableret et børnepasnings- og madlavningsprogram. Børnepasningsordningen giver kvinderne mulighed for at få et ordentligt lønnet arbejde, og der er efterhånden mange kvinder i ledende positioner.

I forbindelse med al undervisning opfordres medarbejderne til at fortælle det, de har lært, til familie, venner og naboer, så viden spreder sig som ringe i vandet i lokalbefolkningen. Motiverede, raske og kompetente medarbejdere er en god forretning, hvad enten det er i Danmark eller i Uganda. Og et lokalområde, der langsomt men sikkert får hævet niveauet, skaber større udviklingsmuligheder i regionen for Solhjulet. 

Læs mere om Solhjulet

Hjælp os med at forbedre CSR Kompasset.

Vi håber, at du vil deltage i en kort undersøgelse, der kan hjælpe os med at forbedre CSR Kompasset.

Spørgeskemaet åbner op i et nyt vindue, så du kan vente med at udfylde det til du forlader CSR Kompasset.